Recepten, Taarten & Koekjes

Speculaastaartje met mascarponeroom en zelfgebakken kruidnoten

Speculaastaartje met mascarponeroom en zelfgebakken kruidnoten || cookedbyrenske

Vrijdagavond bedacht ik spontaan dat ik zaterdag nog even een taartje wilde bakken voor ons Sinterklaas feestje. Ik had donderdagavond ook al spontaan kruidnootjes gebakken en die gebruikte ik als uitgangspunt voor het taartje.

Heb jij dat ook wel eens, dat je gelijk aan de slag gaat als je iets bedacht hebt?
Voor mij is dat vaak niet mogelijk door mijn CVS, dan dwingt mijn vermoeidheid me tot niks doen helaas. Maar dat was nu niet het geval en daar maak ik dan graag gebruik van!

Ik vind het altijd het leukste om wat te bakken met de dingen die ik in huis heb. Daarmee daag je jezelf uit, je gaat er creatief van nadenken en zo ontstaan er nieuwe recepten 🙂

Het recept van de kruidnootjes vond ik op de website Carola bakt Zoethoudertjes.
Het zijn ‘suikervrije’ kruidnootjes, dat ik het suikervrij tussen ” zet, is dat het eigenlijk helemaal niet suikervrij is… want dadels zijn zo zoet door de suikers die ze bevatten. Maar er zitten in ieder geval geen geraffineerde suikers in.
Voor het gemak schrijf ik het recept van de kruidnootjes hieronder ook even uit.

Ik probeerde ook nog een gezouten karamelsaus erbij te maken, maar die mislukte gruwelijk! Tja, dat heb je als je experimenteert he, maar zonder die saus is het ook echt een heerlijk taartje!

Speculaastaartje met mascarponeroom en zelfgebakken kruidnoten || cookedbyrenske

Dit heb je nodig
voor de kruidnootjes
200 gr havermoutmeel (havermout fijnmalen met de keukenmachine)
60 gr zonnebloemolie
6 dadels (zonder pit)
5 el melk
3 el dadelstroop
2 el speculaaskruiden
snuf zout
1 tl bakpoeder

voor de taart
250 gr Griekse yoghurt
3 eieren
112 gr zonnebloemolie
175 gr rietsuiker
180 gr boekweitmeel
14 gr bakpoeder
2 tl speculaaskruiden

voor de vulling
250 gr mascarpone
125 ml slagroom
2 tl vanillepasta
2 el suiker

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden en beleg een bakplaat met bakpapier.

Doe de dadels in de keukenmachine en maal fijn, doe dit samen met de rest van de ingrediënten in een beslagkom en meng tot een mooi deeg.

Draai er kleine balletjes van (maak ze niet te groot want ze rijzen nog door het bakpoeder), leg op de bakplaat en bak ze 15 minuten af in de oven. Laat afkoelen.

Zet dan de oven op 180℃, vet een taartvorm van 20 cm in met boter en leg een bakpapiertje op de bodem.

Doe de eieren in een beslagkom en klop ze met de handmixer luchtig.

Voeg de olie, suiker en yoghurt toe en klop tot de suiker opgelost is. Zeef de boekweitmeel, bakpoeder en speculaaskruiden boven de beslagkom en mix tot een glad mengsel.

Doe in de taartvorm en bak voor 35-40 minuten gaar. Test na 35 minuten met een sateprikker, komt hij er schoon uit is ie klaar!

Laat 5 minuten afkoelen en haal dan de taartvorm eraf  en laat helemaal afkoelen.

Klop de slagroom samen met de vanillepasta en suiker lobbig. Roer de mascarpone los en roer erna door de slagroom. Doe in een spuitzak met spuitmondje naar keuze (dit hoeft niet, zonder kan ook, dan heb je rustieke afwerking). Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Snijd de taart zodra hij helemaal afgekoeld is doormidden en snijd de bolling van het bakken eraf zodat de taart recht is. Ik zette de bovenkant van de taart (waar ik de bolling vanaf sneed) ondersteboven op het taartplateau. Spuit de helft van de mascarponeroom over de taart. Verkruimel wat van de kruidnootjes en verdeel die er over.

Leg dan voorzichtig de andere helft van de taart erop. Spuit de rest van de room op de taart, ik heb het met streepjes gedaan, maar je kunt ook ‘dotjes’ doen, net wat je mooi vind. Verdeel wat hele en verkruimelde kruidnootjes over de room. En dan is het wachten tot Sinterklaas er is.. want ik denk dat hij ook wel een stukje taart lust 😉

Je hebt vandaag en morgen nog de tijd om de taart te maken.. heb je hem gemaakt laat het me weten via de #cookedbyrenske of een berichtje op IG of FB, vind ik leuk om te zien!

Liefs! Renske

P.S. Je kunt de havermout in de kruidnootjes ook vervangen voor boekweitmeel om er een glutenvrij taartje van te maken!

Speculaastaartje met mascarponeroom en zelfgebakken kruidnoten || cookedbyrenske

Speculaastaartje met mascarponeroom en zelfgebakken kruidnoten || cookedbyrenske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *