Hoofdgerechten, Panasonic Experience Fresh, Recepten

Spicy bloemkool rijst met wortels

fullsizeoutput_3bf6

Ik ben de afgelopen tijd steeds meer groentes in mijn weekmenu aan het verwerken en niet alleen met het avondeten maar ook tijdens de lunch en tussendoor probeer ik meer groentes te eten. Ook Sep moet eraan geloven, hij krijgt in de middag (meestal) geen koekje maar paprika, komkommer, wortel of cherrytomaatjes of een mix daarvan.. en dat vindt hij heerlijk!

Tijdens het avondeten is het soms toch lastig hem zijn bord leeg te laten eten, hij is nu namelijk echt een puberende peuter! Serieus tijd voor de basisschool, maar dat is weer een ander verhaal… 😉

Met de wetenschap dat hij in de middag al wat groentes verorberd heeft vinden we het vaak niet zo erg als hij dan zijn bord niet leeg eet.

Groentes dus, daar draait dit hele recept om! Door rijst te vervangen door bloemkool en die tot een structuur te malen die lijkt op rijst heb je toch het gevoel dat je je koolhydraten binnenkrijgt… terwijl je groente eet.

Door de bloemkool eerst te roosteren met specerijen krijgt hij heel veel smaak zonder dat er veel vet of zout aan toe wordt gevoegd. Er wordt namelijk vaak gezegd; ‘vet is smaak‘ en dat is zeker waar. Maarja, vet is natuurlijk niet al te gezond en dan zeker de verzadigde vetten niet. Dus ben je op zoek naar een gezond gerecht, vol smaak.. zoek dan niet verder en maak dit eens!

fullsizeoutput_3bfd

Dit heb je nodig
voor 4 personen
1/2 bloemkool
2 uien
600 gr wortels
5 teentjes knoflook
4 tl Al Andalus (ik gebruik deze; https://www.ah.nl/producten/product/wi239486/jonnie-boer-specerijenmelange-al-andalus)
2 tl Garam Massala (ik gebruik deze; https://www.ah.nl/producten/product/wi216644/jonnie-boer-garam-masala)
2 tl gerookte paprikapoeder
100 ml wildfond
8 dadels
handje rozijnen
handje gemengde noten
100 gr feta
2 el fijngesneden peterselie
Olie
Peper en zout

fullsizeoutput_3bf7

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de bloemkool in grove stukken en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Strooi 2 tl Al Andalus, 1 tl Garam Massala ,1 tl gerookte paprikapoeder, peper en zout over de bloemkool. Schenk er ook 2 el olie over en hussel goed door elkaar.

Rooster de bloemkool ongeveer 15 minuten in de oven.

Snipper de ui en fruit deze aan in wat olie.

Maak ondertussen de wortels schoon en snijd deze in kleine plakjes. Ik sneed de grotere wortels eerst doormidden en sommige zelfs in vieren.  Voeg toe aan de uien en bak mee.

Snijd de knoflooktenen fijn en voeg ook toe.

Voeg de resterende specerijen toe en bak het geheel op middelmatig vuur zo’n 5 minuten.

Voeg de wild fond en 100 ml water toe en laat het geheel op een laag vuur pruttelen.

Snijd de dadels in kleine stukjes en hak de noten grof.

Voeg de rozijnen en dadels toe aan de pan. Laat het geheel koken tot de wortels gaar zijn en het vocht voor het grootste gedeelte ingekookt is. Voeg dan de noten toe.

Doe de geroosterde bloemkool in de foodprocessor en maal met de ‘pulse’ stand tot het de structuur van rijst heeft.

Doe de bloemkoolrijst in een schaal en verdeel daar de wortels overheen. Verbrokkel de feta erover en bestrooi met de peterselie. Eet smakelijk!

Heb jij dit gerecht ook gemaakt? Maak er vooral een foto van en deel hem op IG of Facebook met de #cookedbyrenske of stuur me een privé berichtje. Vind ik heel leuk om te zien!

Liefs! Renske

fullsizeoutput_3bf4

fullsizeoutput_3bf9

fullsizeoutput_3bf8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *