Lunch, Ontbijt, Panasonic Experience Fresh, Video's

Inspiratie voor de Paasbrunch; filodeegbakjes met groene asperges en zalmroosjes en sterbrood!

Paas brunchtafel || cookedbyrenske

Pasen is komend weekend al, jeetje wat vliegt de tijd!

Eigenlijk had ik deze blog al veel eerder willen plaatsen om jullie te inspireren! Maar ik heb wat drukke en intensieve weken achter de rug door mijn therapie, het ziek zijn van Sep en Bert en ik zelf was ook niet helemaal op en top fit.. dus tja, dan maar wat later he.. gelukkig lukt het me wel de blog nog voor Pasen te plaatsen! 😉

De recepten die ik vandaag met jullie deel heb ik samen met Joyce (mijn oppaskindje waar ik jaren geleden gastouder voor ben geweest), verzonnen, gemaakt, gestyled en gefotografeerd.

Joyce is in januari 12 geworden en ik vond het moeilijk om een cadeautje te verzinnen.
Na lang nadenken gaf ik haar een cadeaubon voor een workshop recept bedenken, stylen en fotograferen. Het is altijd even afwachten als je met zo’n origineel cadeautje aankomt, maar gelukkig vond ze het een heel leuk idee!

Eind februari was het dan zover!
Hoe bedenk je nu eigenlijk een recept? Bij mij gaat dat inmiddels vanzelf, maar als je dat nog nooit gedaan hebt is het fijn om even wat inspiratie op te doen op internet of in kookboeken (dat doe ik trouwens ook nog regelmatig hoor!).
Joyce is dan ook achter de computer gekropen met de opdracht; schrijf recepten op die je aanspreken (qua foto, maar ook qua smaak) die passen bij een Paasbrunch. Want dat hadden we al afgesproken als thema.

Uiteindelijk had ze een flinke lijst en hebben we samen gekeken wat eruit sprong; hartig!
Asperges kende ze eigenlijk niet, maar wilde ze wel proberen. Dat er ei bij moest was duidelijk, want; dûh Pasen! Gecombineerd met Hüttenkäse, voor de smeuïgheid en filodeeg voor het krokantje… het idee was geboren. Daarnaast is het natuurlijk ook wel lekker om wat zoets te doen, dus stelde ik een sterbrood voor.. gewoon omdat ik dat altijd al wilde maken! Samen verzonnen we de smaken.

De ideeën lagen klaar.. het boodschappen lijstje gemaakt en Joyce zocht nog even op Pinterest naar inspiratie hoe we het op beeld zouden vastleggen. Het idee van het Paashaas servet hieronder komt ook van Pinterest, te leuk he!?

Pasen brunchtafel || Paashaas servet || cookedbyrenske

Nadat de boodschappen gedaan waren zijn we lekker aan de kook gegaan.
Omdat het stylen en fotograferen helemaal nieuw was voor Joyce heb ik haar daar een handje mee geholpen. Ze mocht mijn spiegelreflex camera lenen zodat ze echt zelf kon ervaren hoe het is om te fotograferen. Het resultaat en de recepten vind je hieronder.

Joyce in actie || behind the scenes foodphotography || cookedbyrenske

Mocht jij het nu ook leuk vinden om ook zo’n workshop recept bedenken, stylen en fotograferen bij mij te volgen, stuur dan even een berichtje via het contactformulier voor meer informatie!

Ook nog wel het vernoemen waard; Joyce kocht de volgende dag via marktplaats zelf een oude spiegelreflex camera om ook thuis aan de slag te kunnen… ik geloof dat ik haar aangestoken heb met het foodfotografie ‘virus’! Leuk he?!

Sterbrood met pindakaas en gezouten karamel || Paas brunchtafel || cookedbyrenske

Sterbrood met pindakaas en gezouten karamel || Paas brunchtafel || cookedbyrenske

Sterbrood met pindakaas en gezouten karamel
Dit heb je nodig
voor 2 kleine sterbroden of 1 grote
voor het deeg
(zie dit recept) houdt alleen deze ratio aan voor het bloem;
100 gr speltmeel
200 gr bloem
150 gr volkoren bloem
(Of koop 2 rollen kant en klaar flammkuchen of pizza deeg)
1 ei

voor de vulling
4-6 el pindakaas
2-4 el bebogeen
zeezout
2 el cacaonibs (optioneel)

Bereiding
Maak het deeg in de broodbakmachine.

Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken (voor 2 kleine broden) of 4 stukken (voor 1 groot brood) en maak er bolletjes van. (Als je kant en klaar deeg gebruikt, kneed de plak deeg dan even door en doe dan hetzelfde als hierboven.)

Rol de bolletjes uit tot 8 gelijke cirkels.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg de eerste plak deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Smeer in met 1-2 el pindakaas en verdeel er wat cacoanibs overheen.

Leg de tweede plak deeg er netjes bovenop. Besmeer deze met een laag bebogeen en strooi daar dat zeezout naar smaak over.

Leg dan de derde plak deeg daar weer op en smeer weer in met een laagje pindakaas en bestrooi met de cacaonibs.

Leg de laatste plak erop en maak met een klein glas in het midden een afdruk in het deeg.

Tot aan die afdruk ga je insnijden. Snijd tot je 16 lapjes hebt die nog aan het midden vast zitten. (Tip! Begin eerst met 4 keer in te snijden en verdeel dat elke keer in tweeën. Zo krijg je mooi gelijke delen.)

Pak vervolgens 2 van de lapjes deeg die naast elkaar zitten en draai die 3 keer naar buiten (in tegenovergestelde richting van elkaar) en maak ze aan de punt aan elkaar. Herhaal dit 7 keer tot je alle deeglapjes hebt gehad en er een mooie ster ontstaat.

Klop het ei los en geef het deeg een mooi glans laagje.

Als je gekozen hebt voor 1 brood ben je nu klaar, als je gekozen hebt voor 2 kleine broden herhaal dan het proces.

Bak de broden af in ongeveer 30 minuten.

Filodeegbakjes met groene asperges en zalmroosjes || Paas brunchtafel || cookedbyrenske

Filodeegbakjes met groene asperges en zalmroosjes || Paas brunchtafel || cookedbyrenske

Filodeegbakjes met groene asperges en zalmroosjes
Dit heb je nodig
voor 6 hapjes
filodeeg (1x 5 vellen)
6 eieren
50 gr aspergetips
150 gr cottage cheese
1 teen knoflook
1 tl dragon (gedroogd)
6 plakjes gerookte zalm
Peper en zout
40 gr gesmolten boter

Bereiding
Laat het filodeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 180 graden.

Maak ondertussen de vulling. Klop de eieren los in een kom en voeg daar cottage cheese, dragon en peper en zout aan toe. Roer goed door tot het gemengd is.

Snijd van de asperges de topjes af en leg deze even apart. Snijd de rest in kleine stukjes.

Zodra het deeg ontdooid is kun je beginnen met het vormen van de bakjes. Vet een cupcakevorm in met wat boter. Smeer elk vel filodeeg in met een laagje boter (bewaar de andere vellen ondertussen onder een theedoek zodat ze niet uitdrogen). Snijd of scheur vellen in kleinere stukken en vorm, in ongeveer 3 lagen, in de cupcakevorm bakjes van het deeg. Het mag een beetje rommelig zijn langs de randen, dat geeft juist een mooi eindresultaat.

Bak de bakjes 2-3 minuten voor in de oven.

Verdeel dan het eimengsel en klein gesneden asperges over de bakjes. Steek vervolgens de topjes van de asperges erin.

Bak ze in zo’n 25-30 minuten gaar. Als het filodeeg aan de randjes wat te donker wordt, dek het geheel dan af met wat aluminiumfolie.

Voor de zalm roosjes snijd je de plakjes gerookte in reepjes van ongeveer 3cm. Rol 1 plakjes op en rol vervolgens daar nog 1-2 plakjes omheen zodat er een mooi roosje ontstaat.

Dien de bakjes op een mooi bord of plankje op en zet op elk bakje een zalmroosje. Maak eventueel nog af met wat cottage cheese.

Ik hoop Joyce en ik je geïnspireerd te hebben met deze recepten!

Heb jij het sterbrood of de filodeegbakjes ook gemaakt? Laat het me weten door een pb te sturen of maak er een foto van en gebruik de #cookedbyrenske en #panasonicexperiencefresh en tag me in je foto! Vind ik heel leuk om te zien!

Tot snel weer lieve lezers!

Liefs! Renske

Paas brunchtafel || cookedbyrenske

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *