Panasonic Experience Fresh, Recepten, Taarten & Koekjes

Internationale dag van de Coeliakie; glutenvrije citroencake met de broodbakmachine

Glutenvrije citroencake met de broodbakmachine || Internationale Coeliakiedag || cookedbyrenske

Coeliakiemaand
De gehele maand mei staat in het teken van coeliakie. En vandaag is het internationale dag van de Coeliakie. Nu is dat natuurlijk geen dag om een feestje te vieren en daarom een taart of cake bakken.. het is een dag om meer kenbaarheid aan de ziekte te geven en wat het doet met de mensen die het hebben.. Awareness creëren zoals ze dat zo mooi noemen.
Wellicht vraag je je inmiddels af wat coeliakie eigenlijk is? In het kort; een auto-immuunziekte waarbij het slijmvlies van de dunne darm beschadigd als je gluten eet. Check deze site even want daar staat een uitgebreide uitleg! (Helaas wordt er dit jaar niks georganiseerd vanwege een tekort aan bestuursleden maar dat betekend niet dat we er niet bij stil kunnen staan natuurlijk!)

Een nichtje van ons heeft het en daar merken wij (als ‘buitenstaanders’) eigenlijk weinig van. Maar ik weet dat haar moeder altijd bezig is met het regelen en nadenken over haar eten en zijzelf trouwens ook. Thuis is dat inmiddels gewoonte, maar buiten de deur eten gaat niet zomaar. Traktaties op school, lekker even spontaan uit eten gaan, aanschuiven bij een vriendinnetje na schooltijd, zelfs zoenen met je vriendje die net iets met gluten heeft gegeten (ja echt!).. dat  kan allemaal niet… heb je daar wel eens bij stil gestaan?

We leven in een tijd waar veel mogelijk is gelukkig en er inmiddels heel veel glutenvrije producten op de markt zijn. Maar je moet er vaak goed naar zoeken, naar de grotere winkels om wat meer keuze te hebben en het is ook duurder. Dus een pretje is het niet.

Vandaag dus geen cake om te vieren dat het internationale dag van de Coeliakie is maar om jullie even wakker te schudden en te inspireren dat er wel degelijk hele lekkere glutenvrije baksels bestaan!

fullsizeoutput_4540

fullsizeoutput_4542

Dit heb je nodig
voor 1 cake
80 gr zonnebloem olie
3 eieren (180 gr, losgeklopt)
1 citroen (rasp en sap)
160 gr rietsuiker
160 gr rijstebloem
80 gr amandelmeel
10 gr wijnsteen bakpoeder

voor het glazuur
100 gr poedersuiker
1-2 el citroensap
rasp van 1/2 citroen

Bereiding
Meng de olie, eieren en rasp en sap van de citroen in een maatbeker. Doe het mengsel in het bakblik waar de kneedhaak al in zit.

Voeg vervolgens de rietsuiker, rijstbloem, amandelmeel en wijnsteen bakpoeder toe (in die volgorde).

Zet het bakblik in de broodbakmachine en stel in op menu 20, druk op start.

Na 2 minuten piept de machine, schraap met een siliconen spatel de zijkanten van het bakblik schoon en druk op start.

Na 10 minuten piept de machine nogmaals, druk weer op start.

Laat de cake volledig afkoelen op een rooster.

Maak met de poedersuiker en citroensap een glazuur en giet deze over de cake. Verdeel daarna de citroenrasp erover.

Heb jij deze cake ook gemaakt? Maak er een foto van en deel hem met de #cookedbyrenske en #panasonicexperiencefresh op Facebook of IG, of stuur me even een pb! Vind ik heel leuk om te zien!

Als jullie dit lezen zit ik lekker in Turkije te genieten van mijn welverdiende vakantie!
De volgende blog staat al voor jullie klaar, die komt volgende week online. Geen recept deze keer maar een leuk kijkje achter de schermen van mijn dagje bij de workshop Gathering & Styling!

Liefs! Renske

Glutenvrije citroencake met de broodbakmachine || Internationale Coeliakiedag || cookedbyrenske

Glutenvrije citroencake met de broodbakmachine || Internationale Coeliakiedag || cookedbyrenske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *